Wat is voetreflexologie ?

Voetreflexologie is een aanrakingstherapie die werkt via het uitoefenen van druk op en het masseren van de voeten, zowel bij baby’s als bij volwassenen.
De voetreflexologie (ook reflexologie of reflexzonetherapie) gaat ervan uit dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. Ze vormen als het ware een spiegelbeeld. Iedere prikkel via een reflexzone geeft een reactie in het corresponderende lichaamsdeel

Voetreflexologie wordt al bij pasgeborenen toegepast en heeft hetzelfde effect als een massage.

De voordelen van de voetreflexmassage zijn dat er geen leeftijdsbeperkingen is, je hebt geen technische hulpmiddelen nodig en er is intermenselijk contact waardoor je vertrouwen schept. Bovendien zijn er relatief weinig contra-indicaties.

Belangrijk:

Een reflexologist is een gezondheidsbegeleider, speciaal opgeleid voor de reflexologie. Het is geen arts en stelt bijgevolg geen diagnose.
Voor een diagnose en medische klacht raadpleeg je altijd een arts.
Voetreflexologie werkt aanvullend aan de medische behandeling.

Manuele therapie is van alle tijden.

Manuele genezingsmethoden zijn zo oud als de mensheid zelf. Egyptenaren, Chinezen, Indiërs en verscheidene indianenstammen gebruiken al eeuwen druk- of massagepunten voor het behandelen van organen en lichaamsdelen.

De arts dr. William Fitzgerald, ontdekte dat, indien er druk op zekere delen van de voet werd uitgeoefend, bepaalde delen van het lichaam verdoofd raakten. Om druk uit te oefenen, gebruikte hij wasknijpers, klemmen en sondes van rubber. Hij verdeelde het lichaam in tien verticale energiezones . Deze tien energiezones eindigen bij de voetzolen en de handpalmen.

Eunice Ingham, legde het verband tussen de anatomie van het lichaam en de voeten. Zij gaf ook de naam ‘reflexology’, omdat het bewerken van een punt een reactie geeft op een andere plek in het lichaam.
Ze deelde haar kennis met masseurs, osteopaten en natuurgenezers. Ze schreef verscheidene boeken en gaf cursussen in heel Europa.

Eén van haar leerlingen, Hanne Marquardt, ontwikkelde de technieken verder op haar eigen manier, en maakte zo de manier van werken bekend in West-Europa. Haar ‘voetenkaart’ is de meest gebruikte in West-Europa. Tot op heden geeft zij nog cursussen.

Deze methode heeft, net als vele andere, ontwikkelingsstadia achter de rug die zich uitstrekken van eeuwenoude, oorspronkelijk intuïtieve volkskennis tot een moderne manuele therapievorm die tegemoetkomt aan de eisen van de mens in de huidige maatschappij.